Τρίτη 12 Μαΐου 2015

... ΜΜΕ - πως "σπάμε" μια απεργία για δεδουλευμένα ...

*
Ανάποδες στροφές
***
*

Μάρκος Γκανάς - παράδειγμα προς αποφυγήν


Η συνέλευση των εργαζόμενων στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος συμφερόντων Σκαναβή - Μπενέκου, που έγινε την περασμένη Παρασκευή 8 Μαΐου στις 11 το πρωί στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ,  ήταν για μια ακόμη φορά μια στημένη ιστορία από την γνωστή εργοδοτική τριάδα Γκανά - Αντωνιάδου - Μυλωνά.

Οχι τόσο για την βρώμικη τακτική που ακολούθησαν οι τρεις εργοδοτικοί συνδικαλιστές όσο για την απροκάλυπτη προτροπή στους εργαζόμενους της εφημερίδας να σπάσουν την απεργία.

Στη συνέλευση βρέθηκαν έξι μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ Αντωνιάδου, Νταουντάκη, Κυρίτσης, Τρίμης, Τσαλαπάτης και Φιλιππάκης,  ο εργοδοτικός Μάρκος Γκανάς και το τσιράκι του ο Γιώργος Μυλωνάς,  πρόεδρος της ΕΤΗΠΤΑ.

Φάνηκε ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή η επιδίωξη των τριών να σταματήσουν την απεργία
.

Φυσικά δεν έλειψαν και οι νουθεσίες του Τρίμη να... πείσει τους εργαζόμενους, δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς να πάνε στο περιβόητο ΣΕΠΕ μια που πλέον διοικείται από... φίλο του Συριζαίο,  έντιμο και καλό παιδί.

Η Αντωνιάδου σύμφωνα με τη δική της τακτική,  αφού είπε σε πολλούς τόνους τις δήθεν προσπάθειές της για να βρεί τον Σκαναβή και να πληρώσει τους εργαζόμενους,  όταν άρχισε να ζορίζει η ιστορία έκανε το κλασικό νεύμα στον Μάρκο Γκανά να μιλήσει ο ίδιος και να πείσει τους εργαζόμενους να σταματήσουν την απεργία,  που στόχος της ήταν να μην βγεί το Κυριακάτικο.

Τότε όσοι ήταν στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ άκουσαν τον εργοδοτικό λόγο του Γκανά με το κύριο επιχείρημα προς τους απεργούς που ήταν "Αν κάνετε απεργία η εφημερίδα κλείνει και θα βρεθείτε χωρίς δουλειά"...

Πολλοί από τους εργαζόμενους αντέδρασαν και μάλιστα αρκετοί διαμαρτυρήθηκαν, ενώ οι περισσότεροι ζήτησαν να συνεχισθεί η απεργιακή κινητοποίηση.

Στη συνέλευση τοποθετήθηκαν τόσο η Νανά Νταουντάκη, όσο και ο Δημήτρης Τσαλαπάτης,  ενώ ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του Μυλωνά δημιούργησε επεισόδιο στο μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ Γ. Φιλιππάκη για να μη μιλήσει.

Παρ΄όλες τις προσπάθειες της τριάδας Αντωνιάδου - Γκανά - Μυλωνά να μην γίνει απεργία στην Κυριακάτικη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου πολλοί από τους εργαζόμενους αντέδρασαν με αποτέλεσμα να ληφθεί απόφαση να συνεχισθεί η απεργία και να δημιουργηθούν ομάδες περιφρούρησης στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας.

Την ίδια μέρα της Παρασκευής, στις 2 το μεσημέρι, θα εκδικαζόταν και η προσφυγή στο δικαστήριο της εργοδοσίας για την ακύρωση της απεργίας.

Φυσικά,  όλες οι αποφάσεις της συνέλευσης έγιναν γνωστές στον εργοδότη Σκαναβή,  ο οποίος όπως αποδείχθηκε στην έκτακτη συνέλευση που ακολούθησε στις 8 το βράδυ της ίδιας μέρας έξω από τις εγκαταστάσεις του Ελεύθερου Τύπου,  βρήκε τρεις επιταγές με τις οποίες, αν γύριζαν οι εργαζόμενοι έστω και στις 9 το βράδυ να βγάλουν το Κυριακάτικο φύλλο,  θα τους πλήρωνε από περίπου 300 έως 500 ευρώ στον καθένα. Κάποιοι βέβαια θα έπαιρναν και παραπάνω...

Στην αυλή της εφημερίδας παίχθηκε στη συνέχεια η πλέον βρώμικη πλευρά της κομπίνας των εργοδοτικών συνδικαλιστών.

Με τις επιταγές, στα χέρια του Μυλωνά(!) και της Αντωνιάδου(!),  στην ουσία πίεσαν τους εργαζόμενους, που δεν ήταν περισσότεροι από 50 έως 60 άτομα,  να πάρουν απόφαση να σπάσει η απεργία για την Κυριακάτικη έκδοση και να γυρίσουν έστω και αργά στα γραφεία τους.

Από τις συνελεύσεις της περασμένης Παρασκευής απουσίαζε ο εκπρόσωπος Κώστας Πλειάκος που βρισκόταν σε ταξείδι στο εξωτερικό.

Έτσι ρόλο συντονιστή,  που όπως φάνηκε ενδιαφερόταν να σπάσει την απεργία, έπαιζε διοικητικός υπάλληλος του λογιστηρίου που συνήθως συμμετέχει στις συσκέψεις.
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου