Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

... οι Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι και το Διαδίκτυο - προτάσεις ...

*
Μαχόμενοι
Δημοσιογράφοι
***
*

Αναγνώριση του Διαδικτύου αλλά μόνο... φοροεισπρακτικά

Οι προτάσεις
των ΜΑΧΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ



Ανακοίνωση 

Τα ψέματα τελείωσαν και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει, τουλάχιστον φοροεισπρακτικά, το ελληνικό Διαδίκτυο και τις ενημερωτικές ιστοσελίδες ως δημοσιογραφικό μέσο.

Αυτό μπορεί να συμπεράνει κανείς από τις εξαγγελίες του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παπά, σύμφωνα με τις οποίες, όπως στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, έτσι και στα ΜΜΕ του διαδικτύου, θα μπει φόρος διαφήμισης.

Ως εδώ όλα καλά - αν και περιμένουμε το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για να επανέλθουμε.

Αλλά απορούμε: Γιατί η κυβέρνηση δεν ξεκινάει με ένα συνολικό για το διαδίκτυο νόμο που θα βάλει τάξη στον άναρχο χώρο του Διαδικτύου και κανόνες λειτουργίας των Μέσων; Το ξέχασε ή δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο;

Μια τέτοια κίνηση όχι μόνο θα διασφάλιζε τα έσοδα στα οποία προφανώς προσβλέπει η κυβέρνηση (που με τις παρούσες συνθήκες δεν είναι καθόλου σίγουρα) αλλά θα αντιμετώπιζε και το τεράστιο πρόβλημα των εργαζόμενων στο διαδίκτυο. Χιλιάδες εργαζόμενων οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση ομηρίας καθώς αν και παράγουν δημοσιογραφική δουλειά, λόγω του νομικού κενού, αμείβονται με μαύρα, ως υπάλληλοι του ΙΚΑ η ως ελεύθεροι επαγγελματίες του ΟΑΕΕ, δουλεύουν με απάνθρωπο ωράριο και συνθήκες εργασίας, χωρίς τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση και τα ασφαλιστικά δικαιώματα, όπως όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.

Καλό θα ήταν η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Παππάς να δει πιο σοβαρά τον χώρο του Διαδικτύου, που αναπτύσσεται δυναμικά και, πλέον λόγω της κρίσης στον έντυπο τύπο, αποτελεί διέξοδο για πολλούς επαγγελματίες δημοσιογράφους, οι οποίοι και παράγουν καθαρά δημοσιογραφικό κι ενημερωτικό έργο.

Οι Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι, εδώ και πολλά χρόνια έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και ζητούν επιτακτικά να αναγνωρισθούν οι συνάδελφοι μας στο Διαδίκτυο ισότιμα με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

Υποσχέσεις και παροχολογίες έχουν κατατεθεί και από άλλες «πολιτικές» δημοσιογραφικές παρατάξεις. Οι «εκπρόσωποι» της Νέα δημοκρατίας και της συγκυβέρνησης, στην ΕΣΗΕΑ, που έχουν και την προεδρία της Ένωσης αφού αδράνησαν προκλητικά, υπό την κυβέρνηση Σαμαρά (παρότι είχαν προνομιακή πρόσβαση), τώρα βγαίνουν και υπόσχονται λύσεις. Ο δημοσιογραφικός συνδυασμός του ΣΥΡΙΖΑ, στην ΕΣΗΕΑ, παραμένει αδρανής και βάζει άλλες προτεραιότητες αν και διαθέτει και τις γνωριμίες και τα μέσα να βάλει το διαδίκτυο, πρώτο θέμα στην ατζέντα της κυβέρνησης.

Εμείς, επαναφέρουμε την εδώ και χρόνια πρόταση μας, που είχε ψηφιστεί ομόφωνα στο προηγούμενο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ και αποτέλεσε τη βάση για να δουλέψει η αρμόδια διαπαραταξιακή επιτροπή που συνεστήθη από την ΕΣΗΕΑ, με πρόεδρο την Νανά Νταουντάκη.
Η οποία περιλαμβάνει τα εξής:

  • Δημιουργία Μητρώου εργαζόμενων στο Διαδίκτυο (αυτό έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται) ώστε να γίνει μια πρώτη καταγραφή των συναδέλφων μας που επαναλαμβάνουμε, «τελούν υπό εργασιακή ομηρία».
  • Ορισμός από την ΕΣΗΕΑ των προϋποθέσεων που θα καθορίζουν το τι είναι ενημερωτική ιστοσελίδα και καταγραφή τους
Βάση αυτών των συζητήσεων και μίας πρώτης διερευνητικής διαβούλευσης με τους συναδέλφους (Διευθυντικά στελέχη αλλά και απλούς εργαζόμενους) των ιστοσελίδων, προέκυψαν σημαντικές θέσεις και προτάσεις, με κύρια αφετηρία ότι θα πρέπει να αναγνωρισθούν ως δημοσιογραφικά μέσα οι ιστοσελίδες, που παράγουν δημοσιογραφικό έργο. Υπό τις εξής προϋποθέσεις:
  1. Να έχουν έδρα στην Ελλάδα
  2. Να υπάρχει φυσικό πρόσωπο ως ιδιοκτήτης
  3. Να υπάρχει ταυτότητα στα Μέσα του διαδικτύου
  4. Να παράγεται πρωτογενές ειδησεογραφικό υλικό και η αναπαραγωγή ειδήσεων από άλλα μέσα να είναι περιορισμένη και με αναγνώριση της πηγής
  5. Ο διευθυντής και ο αρχισυντάκτης να είναι μέλος δημοσιογραφικής Ένωσης.
  6. Να υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων, τουλάχιστον δέκα δημοσιογράφοι για ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και τουλάχιστον πέντε, για θεματικές ιστοσελίδες.
Εξυπακούεται ότι πρέπει να επεκταθεί το αγγελιόσημο και στο Διαδίκτυο με κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων του δημοσιογραφικού έργου των ιστοσελίδων ώστε να σταματήσουν διεθνής κολοσσοί, όπως η Google, και άλλοι, να «κλέβουν» την δημοσιογραφική δουλειά και να κερδίζουν εμπορικά, μέσω της διαφήμισης.

Στο άμεσο μέλλον θα πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι σε έγκυρα ενημερωτικά Μέσα του Διαδικτύου να ενταχθούν στην ΕΣΗΕΑ και να μπορούν να ασφαλιστούν στα ίδια Ταμεία με τις ίδιες προϋποθέσεις των εργαζόμενων σε άλλα Μέσα (όπως έγινε στο παρελθόν με την ιδιωτική ραδιοφωνία και τηλεόραση) .

Αυτό μπορεί να γίνει σχετικά άμεσα καθώς η πρόταση μας είναι να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία τους σε Μέσα του διαδικτύου, ώστε όσοι διαθέτουν τις προϋποθέσεις να μπορούν να ενταχθούν στην ΕΣΗΕΑ , από τις επόμενες κιόλας εγγραφές.
  • Όσες ενημερωτικές ιστοσελίδες αναγνωριστούν ως πλέον επίσημα δημοσιογραφικά μέσα, (κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και αρκετά χρόνια) θα ενισχύσουν την εγκυρότητα τους, και η ΕΣΗΕΑ θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις προς την Πολιτεία ώστε να σταματήσουν την λειτουργία τους, sites και blogs, που χωρίς εργαζόμενους και δημοσιογραφική δουλειά παρουσιάζονται ως ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, ουσιαστικά αναπαράγοντας το περιεχόμενο άλλων, κερδίζοντας έσοδα από διαφημίσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα διαφυλαχτεί και η επαγγελματική και έγκυρη δημοσιογραφία και στο διαδίκτυο.
  • Σχετικά με την δεοντολογία, οι επίσημες ιστοσελίδες θα πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες που έχει θεσπίσει η ΕΣΗΕΑ καθώς και να επικαιροποιηθεί ο κώδικας όπου απαιτείται.
  • Το πλαίσιο αυτό προτείνουμε να ακολουθηθεί και για τις ενημερωτικές ιστοσελίδες της επαρχίας, όπου εκεί την ευθύνη να καταθέσουν προτάσεις έχουν οι οικίες Ενώσεις καθώς οι συνάδελφοι που εργάζονται σε ιστοσελίδες, με έδρα την επαρχία, θα εγγραφούν σε αυτές.
Συνάδελφοι, τα ψέματα έχουν τελειώσει για όλους μας. Όλοι περιμένουν πια πράξεις και όχι λόγια. Θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να δώσουμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα που θα μπορέσουν να ενισχύσουν και τον δημοσιογραφικό λόγο αλλά και τα ταμεία μας, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ που φυλλορροούν λόγω της μεγάλη ανεργίας και της αδυναμίας, λόγω νομικού κενού, να ενταχθούν οι δημοσιογράφοι του διαδικτύου σε αυτά.

Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο που προτείνουν οι Μαχόμενοι και θα επανέλθουμε με περισσότερα τεχνικά χαρακτηριστικά επί του κειμένου λειτουργίας των επίσημων ιστοσελίδων όταν και εάν κατατεθεί νομοθετική πρόταση από την κυβέρνηση, κάτι που ευελπιστούμε, ΚΑΙ ΘΑ ΠΙΕΣΟΥΜΕ, έτσι ώστε αυτό να γίνει σύντομα.

Μακάρι, σε αυτόν τον αγώνα, να είναι μαζί μας και οι άλλες δημοσιογραφικές παρατάξεις και να μην επικεντρωθούν μόνο στις επικείμενες εκλογές της ΕΣΗΕΑ, στις 3-4 Ιουνίου.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου