Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

... ομόφωνο ψήφισμα γ.σ. εργαζομένων ΕΡΤ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Θέατρο παραλόγου
να βγει σήμα ΕΡΤ
χωρίς τους εργαζόμενους

Ομόφωνο ψήφισμα της γενικής συνέλευσης εργαζομένων ΕΡΤ

Οι εργαζόμενοι της Ελεύθερης ΕΡΤ που κρατάμε ζωντανή τη φωνή της σε όλη την Ελλάδα μετά το αυταρχικό και αντιδημοκρατικό μαύρο της 11ης Ιουνίου του 2013, με ενδιαφέρον πληροφορηθήκαμε ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε να ανοίξει η ΕΡΤ την ερχόμενη Δευτέρα.
Επαναλαμβάνουμε πως ήμαστε «σαν έτοιμοι από καιρό» να συνεχίσουμε να προσφέρουμε και εντός της ΕΡΤ το έργο που επί 23 μήνες προσφέραμε κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι την Δευτέρα η ΕΡΤ θα έχει να παρουσιάσει στους Έλληνες πολίτες ένα νέο πρόγραμμα στο οποίο θα συμμετέχουν ουσιαστικά όλοι οι εργαζόμενοι της και σε όλο το εύρος του παραγόμενου προϊόντος και δεν θα καταφύγει σε απαξιωτικές λύσεις απλής αλλαγής του λογότυπου στην οθόνη.

Κάτι τέτοιο θα αδικούσε την ίδια την απόφαση της κυβέρνησης να «ανοίξει την ΕΡΤ» αλλά και το περιεχόμενο των αγώνων όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που ζήτησε αλλαγή πολιτικών, αγνόησε τα προγράμματα των μορφωμάτων ΔΤ και ΝΕΡΙΤ και αξίωσε μια πραγματική Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να διασφαλιστεί η άμεση επιστροφή ΟΛΩΝ των συναδέλφων σε ΟΛΕΣ τις δομές της ΕΡΤ, ταυτόχρονα. Μας προβληματίζει εντόνως το γεγονός ότι ο υπουργός Επικρατείας δεν έχει αναφερθεί ούτε μια φορά στο εύρος των δομών της ΕΡΤ που θα επαναλειτουργήσουν παρά το γεγονός ότι είναι κομβικό ζήτημα για τις Ενώσεις, τις Ομοσπονδίες, τις τοπικές κοινωνίες και φυσικά για το μέλλον και το κύρος της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Περιμένουμε σαφή δέσμευση προς αυτή την κατεύθυνση, κατά την ακρόαση του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας καθώς και στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ.

Κρίνουμε επίσης πως είναι δυστυχώς αναγκαίο ακόμη και σήμερα, 20 ημέρες μετά την ψήφιση του νόμου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, να υπενθυμίσουμε κάποιες αλήθειες αλλά και τις αξίες που υπερασπιστήκαμε όλο αυτό το διάστημα.

Ο αγώνας από τον Ιούνιο του 2013 υπερέβη το δίκαιο αίτημα της ανάκτησης των θέσεων εργασίας και σύντομα εξελίχθηκε σε αγώνα αξιοπρέπειας και Δημοκρατίας, σύνθημα που στην πορεία υιοθέτησαν τα κόμματα που βρίσκονται σήμερα στην εξουσία. Κεντρικός άξονας του αγώνα μας ήταν και παραμένει η πλουραλιστική και ανεξάρτητη ενημέρωση, η ποιοτική ψυχαγωγία. Αυτό το στόχο εμείς τον έχουμε κάνει πράξη ακόμη και σε συνθήκες πλήρους και εξοντωτικής ανέχειας. Ο πρωθυπουργός διατύπωσε τη βούληση της κυβέρνησης «για μια ΕΡΤ ανεξάρτητη, πολυφωνική που θα αποκαταστήσει την χαμένη σχέση των πολιτών με την ΕΡΤ». Αυτή τη σχέση τη διαφύλαξαν οι εργαζόμενοι που κράτησαν τη φωνή της ζωντανή σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η ανεξαρτησία της ΕΡΤ δεν αρκεί να εξαρτάται από τη βούληση της εκάστοτε κυβέρνησης αλλά πρέπει να θωρακιστεί θεσμικά κάτι που ο νόμος δεν έχει εξασφαλίσει. Είμαστε έτοιμοι, όπως δηλώσαμε και κατά την ακρόαση φορέων στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, να συμβάλλουμε δημιουργικά και με συγκεκριμένες προτάσεις στην συζήτηση που ελπίζουμε να ξεκινήσει άμεσα.

Οι διακηρύξεις για μία ΕΡΤ μακριά από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος δεν είναι δυνατόν να υλοποιούνται με την επανεγκατάσταση στην ΕΡΤ του ίδιου ακριβώς συστήματος που ροκάνισε τη δυναμική της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Πρόκειται για το σύστημα που υπηρέτησε όλες τις διοικήσεις των τελευταίων ετών. Εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας για την τοποθέτηση στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, ενός προσώπου που υπηρέτησε ιδέες και σχέδια συρρίκνωσης που απορρίπτουμε, τον Λάμπη Ταγματάρχη, και τον καλούμε να μην επιχειρήσει να συνεργαστεί εκ νέου με το ίδιο αυτό σύστημα. Οι εργαζόμενοι το εννοούν ότι θέλουν νέα ΕΡΤ. Δεν πάλεψαν 23 ολόκληρους μήνες για να δουν την ΕΡΤ να ξαναπέφτει στα χέρια των ίδιων επιτήδειων.

Οι εργαζόμενοι δεν διεκδικούμε συνδικαλιστική συνδιοίκηση όπως αφήνει να εννοηθεί ο αρμόδιος υπουργός. Έχουμε κερδίσει με αγώνα, μακρό και οδυνηρό, το δικαίωμά μας να έχουμε λόγο και ρόλο στην λειτουργία της ΕΡΤ η οποία δεν ήταν πότε τόσο ανεξάρτητη και πλουραλιστική όσο στους 23 μήνες της αυτοργάνωσής της. Όπως άλλωστε είπε και ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ: “δεν θα είναι μια ΕΡΤ που θα ελέγχεται από την κυβέρνηση. Θα ελέγχεται από την κοινωνία, θα ελέγχεται από τους πολίτες, θα ελέγχεται από τον ελληνικό λαό, ο οποίος και θα κρίνει το παραγόμενο προϊόν. Θα ελέγχεται και σε μεγάλο βαθμό θα διοικείται και από τους ανθρώπους της, θα είναι μια ΕΡΤ στα πρότυπα των μεγάλων διεθνών, ανεξάρτητων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών οργανισμών… σε αυτό το σχεδιασμό τον βασικό πυρήνα των ανθρώπων που αντιστέκονται και επιμένουν στο μετερίζι για την πλουραλιστική ενημέρωση όχι απλά θα τον συνυπολογίσουμε και θα τον εντάξουμε, σε αυτόν τον σχεδιασμό αυτός ο κόσμος θα είναι συμμέτοχος και θα λάβει μέρος της ευθύνης, θα λάβει μέρος στην ευθύνη και στη συναπόφαση”.

Ξεκαθαρίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι τα περί ρεβανσισμού δεν αφορούν τους εργαζόμενους που πάλεψαν με τεράστιες θυσίες και απώλειες για να έχουν δουλειά ΟΛΟΙ. Η κυβέρνηση τίμησε την υπόσχεσή της για επαναπρόσληψη των παρανόμως απολυμένων και όχι μόνο στην ΕΡΤ. Είναι εκτός κάθε λογικής να αποδίδεται πρόθεση ρεβανσισμού σε εκείνους που διεκδίκησαν και κατάφεραν την ανάκτηση ΟΛΩΝ των θέσεων εργασίας. Κεντρικό αίτημα μας ήταν πάντα η εξάλειψη παθογενειών του παρελθόντος. Είναι λοιπόν τουλάχιστον αφελές ή κακόβουλο να μας αποδίδεται επιδίωξη επανάληψης φαινομένων αργομισθίας από τα οποία πρώτοι εμείς έχουμε πληγεί. Θα δώσουμε αγώνα ώστε όλοι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ να παράγουν έργο ανταποδοτικό στην κοινωνία. Τα «ψυγεία» όπου κατέληγαν οι ανεπιθύμητοι της κάθε εξουσίας, είναι εφευρήματα κυβερνητικών επιλογών του παρελθόντος όπως και η ταύτιση συγκεκριμένων προσώπων με συγκεκριμένες θέσεις σαν να είναι τα μοναδικά ικανά για αυτές. Η νέα ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να είναι νέα.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν αγωνίστηκαν για να πετύχουν κάποιου είδους ρεβάνς. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα παραμείνουμε άφωνοι θεατές στην πιθανότητα ενός θεάτρου του παραλόγου όπου οι θύτες της απροκάλυπτης στήριξης του μαύρου μετατρέπονται σε θύματα.
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου